Președintele CNAS: Avem 1 mil. de carduri de sănătate tipărite, așteptăm decizia politică privind distribuirea

Președintele CNAS: Avem 1 mil. de carduri de sănătate tipărite, așteptăm decizia politică privind distribuirea
Publicat: 12/09/2013, 15:45
Actualizat: 30/09/2018, 18:53

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, a anunțat, joi, că au fost tipărite un milion de carduri de sănătate și speră ca în maximum două săptămâni să fie luată decizia politică privind distribuția, apreciind că folosirea cardului va duce la diminuarea fraudei.

Cristian Bușoi a declarat, la Forumul Internațional de Sănătate organizat de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), că pentru mai multă eficiență în cheltuirea banilor publici în sistemul sanitar și pentru a elimina frauda, este nevoie de „un sistem informatic care să funcționeze”.

El a arătat că, pe lângă Sistemul Informatic Unic Integrat și prescripția electronică, care funcționează deja, CNAS are în curs de implementare alte proiecte informatice, dintre care cel mai important ar fi cardul electronic de sănătate.

„Avem un milion de carduri deja produse la Imprimeria Națională. Sper ca într-o săptămână – maxim două să se ia o decizie politică legată de distribuție”, a spus Bușoi, arătând că ar trebui ca în cel mult o lună, după perioada de dezbatere publică, pentru că va trebui modificată Legea 95/2006, să fie luată o decizie finală și să poată fi demarate procedurile pentru distribuția cardului.

Președintele CNAS a precizat că pe acest card vor fi stocate date care pot fi extrem de utile pacientului în situații-limită, precum cele legate de bolile cronice sau grupa sangvină, existând totodată și un mare avantaj pe care îl va aduce sistemului, și anume diminuarea fraudei și ineficienței.

Bușoi a argumentat că, din momentul în care cardul electronic de sănătate va deveni funcțional, nu vor mai putea exista consultații, rețete sau analize de laborator fictive.

Președintele CNAS a mai spus că, dacă vor fi imprimate în continuare câte 50.000 de carduri pe zi și va exista și un sistem de distribuție eficient, ar trebui ca de anul viitor cardul să fie generalizat.

Un alt proiect important al CNAS este și dosarul electronic al pacientului, prin care medicul poate accesa tot istoricul medical al unei persoane.

Prin accesarea de fonduri europene, CNAS urmărește să dezvolte și alte proiecte informatice, din care Bușoi a enumerat bilete de trimitere în format electronic, concedii medicale în format electronic și portalul asiguraților, unde aceștia își vor putea urmări situația.

„Dincolo de aceste proiecte de informatizare, în cel mai scurt timp, probabil în maxim o lună, vom înființa acea Direcție de Control, Monitorizare și Antifraudă la nivelul CNAS. (…) Acum avem 12 oameni ca să controlăm toată țara, toate casele de sănătate, toate spitalele, toate farmaciile, toate laboratoarele, toate centrele de imagistică, medicii de familie și așa mai departe. Este imposibil”, a mai spus Bușoi, precizând că pentru această direcție va fi solicitat transferul de persoane din alte instituții care au competență în activitatea de control.

Președintele CNAS declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naționale de sănătate vor fi produse până la sfârșitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele și laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.

„Potrivit Legii sănătății, orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează la servicii medicale. În acest context, până la sfârșitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sănătate vor fi distribuite către casele județene de asigurări de sănătate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie să sprijine distribuția și să realizeze inițializarea cardurilor. Totodată, vor fi stabilite specificațiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantată compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic”, preciza Cristian Bușoi într-o conferință de presă în care a prezentat principalele obiective ale mandatului său la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Volkswagen a anunțat o mașină electrică de 20.000 de euro pentru 2027
×